Flu & Kerokan

Ik was helaas verplicht om de afgelopen 2 weken er eens goed voor te gaan liggen, voor de vervelende doch geanimeerde griepvirus. Dacht dat ik tot de laatste der Mohikanen van de griep behoorde omdat half Nederland het reeds had gehad.
De huidige griep had een voortreffelijke kracht én was zeer getalenteerd in het neersabelen van personen als ik. Van het ene op het andere moment deden al mijn spieren en gewrichten pijn, en dan hoestaanvallen en zelfs mijn smaak leek tijdelijk verdwenen zonder ook maar een hongerig gevoel achter te laten. Mijn keel voelde aan alsof ik teveel sambal gemengd met lombok en peper had gegeten en zelfs mijn ogen deden ook een deuntje mee. Die waren dicht en opgezet en ik gluurde de wereld in, in plaats van de wereld te bekijken met mijn ronde kijkers. Op zo’n moment voel je je machteloos en er bleef dan ook niets anders over dan er in berusten.
Mijn lichaamstemperatuur is ook meteen een aantal graden hoger zodat andere kwalijke indringers zich moeilijker kunnen vermenigvuldigen. Relatief hoge koorts, koude rillingen en liters zweet heb ik moeten doorstaan. Tegelijkertijd kon ik alleen nog maar in bed liggen, onrustig slapen en strompelend naar de badkamer gaan om mijn gezicht met washandjes te deppen.
De griep ook wel Flu (afkorting van Influenza) genoemd lijkt uit het niets te komen en komt zonder enige waarschuwing vooraf. Er bestaat geen medicijn tegen en alleen paracetamol helpt als lapmiddel en ook ditjes en datjes als keeldrankjes, hoestdrankjes en neusdruppels e.d. Helaas zijn het slechts lapmiddelen om het één en ander te verlichten.
Geef mij dan maar de vicks of tijger balsem, in een dunne laag op mijn rug uitgesmeerd en vervolgens ging in het verleden, mijn Opa  daar met een cent overheen wat uiteindelijk resulteerde in een landschap van schitterende striemen op mijn rug. Mijn buurmeisje, die een keer mijn striemende rug bekeek, vroeg of ik soms op een ijzerbed sliep, waarop ik zei ja heerlijk. Kon haar wel vertellen wat Kerokan is maar ja, “zou ze dat begrijpen?”
Mijn Opa vertelde me dat bij Kerokan de volgende dingen horen:
1. Vicks of iets anders zoals tijgerbalsem om je rug te verwarmen of Kayuputi olie. Wat je ook kan gebruiken is een rode ui die meestal voor kleine kinderen wordt gebruikt.
2. Een koperen munt dus geen aluminium of zilveren munt vanwege de scherpe kanten
3. Een servetje van katoen om de munt schoon te maken na het Kerokan
4. Een heerlijk bed natuurlijk en doe de radio aan of je i-pod of ga lekker de krant lezen als je kerokan ondergaat.
Maar gelukkig na liters water, sinaalsappelsap maar vooral een gekookte drankmix van seréh (serai blad), bijenhoning, citroen en sodawater ben ik gelukkig aan de beterende hand.
Net als Henk Beijen moet ik nu nog uitzieken en aansterken. Hoewel Henk heeft het natuurlijk veel zwaarder gehad dan mijn armzalig griepje en zal meer tijd nodig hebben om aan te sterken om dan vervolgens helemaal fit terug te komen.
Henk het allerbeste.

Desibel

KEROKAN s niet goed....vraag

KEROKAN s niet goed....vraag het maar aan de huisarts.

Ha ,ha , deze vraag moet je

Ha ,ha , deze vraag moet je eigenlijk niet aan een pure Indo vragen.

"We were all suffering from

"We were all suffering from tropical ulcers, which in western medical terms are practically incurable, but we used to stick a knife into one of the trees, called sonnakabang in Malay. The sap was like a red varnish. We would clean out the wounds in the sea, scrape them with the sharpened end of a teaspoon then paint on the varnish to seal them: they would heal without scarring. The same stuff taken internally, by mouth, cures sprue – which was something else we all had, as it is a malnutrition symptom."

Wat is een "sonnakabang" boom?