Mijn "verloren" Indische vrienden uit Surabaya

0
Persoonlijke beoordeling: Geen

Al  eerder had ik het over mijn Indische-vrienden uit Surabaya in onze website. Ik wil echter nu graag wat over hun vertellen in deze rubriek "verhalen" alhoewel het geen verhaaltje is maar waargebeurde momentendie ik heb moeten meemaken!
Elke keer als ik in Indonesië ben, liever gezegd Surabaya dan ontvang ik telefoontjes van vrienden die me op de hoogte stellen over mijn ex-schoolvrienden of kennissen die erg ziek zijn of reeds zijn over-leden. Natuurlijk zijn dat geen leuke berichten maar vervelende berichten die heel droevig zijn voor mij. Per slot van rekening waren ze mijn trouwe makkers met ieder hun eigen herinneringen en verhalen die ik in mijn hart sloot. De ene waar ik altijd trots op was, de andere die mij had gered en zonder zijn aanwezigheid zou ik er nu niet meer zijn of had ik één arm moeten missen. De andere die me in de muziekwereld heeft meegetroond en me meer muziekervaring heeft gegeven. In die tijd dat wij samen optrokken hadden we veel leuke en gezellige tijden meegemaakt ...kortom allemaal vrienden met een eigen herinnering. Om eerlijk te zeggen ... nooit eerder heb ik aan deze dingen gedacht en nooit had ik durven denken dat ik dit allemaal kon meemaken!
Uiteraard was ik blij en gelukkig als ik mijn oude vrienden terug zag ... weer die oude verhalen over vroeger, over onze vriendinnen, onze vechtpartijen en over onze lange vakanties. Met een hart vol geluk ga ik dan weer naar huis ... naar ons huis in Nederland, bijna zo'n hele dag in het vliegtuig. Helemaal naar de andere kant van de wereld ...maar nooit eerder kreeg ik gedachten over ziektes of overlijdens berichten. Tot dat  je zoiets overkomt ...je voelt je alleen ... verdrietig ... en niemand kan je op dat moment troosten ...je moet het zelf verwerken, niemand om je heen kan het gevoel in je verlichten ...je bent kapot van binnen! Van de één op andere dag krijg je een berichtje dat je schoolvriend uit Malang ... Rudy Anakkota is overleden! Op dat moment ben je in Nederland en kan niets doen ... een vriend die me had gered, geholpen toen ik een jongetje was van ongeveer  9 jaar. Ik rolde van een stijle trap ... een Siphon water irrigatie gebouwd door Nederlanders ergens ten westen van Malang, tig-meters hoog in een V-vorm. Rudy was al eerder, op iets meer dan de helft,   naar beneden en kon via een andere trap ertegenover weer naar boven! Ruud zag me naar beneden rollen, duwde opzij van de trap en ik bleef vast hangen aan een oleander struik. Met z'n allen hebben ze me naar een dokter gebracht ergens in dat dorpje en Rudy had me op zijn fiets weer naar huis gereden ... hoe? Dat weet ik niet meer, maar weet wel dat Rudy Anakkota mijn redder was ... Rudy zat toen in PJOJ te Malang, en kwam bijna elke zondag met vrienden op de fiets naar suikerfabriek Kebon Agung ... en mijn ma zorgde voor een gezamenlijke etentje met m'n viendjes in de tuin of garage ...vaarwel Rudy, God bless you!

Johnny Johnson oftewel Johnny Muller ... was drummer in de band van mijn broer Les, genaamd "Puspa Remaja" ... Johnny uit Surabaya verdiende met drummen een centje bij in de band van mijn broer en ik was de 2de solo-guitarist. Bert de Fretes speelde basguitaar en Mansje Telwe rythm-guitaar. Vaak logeerden de jongens van de band bij ons op de onderneming en konden het hele week-end reperteren. Maar Johnny was altijd erg aardig en we konden het goed met elkaar vinden ondanks onze leeftijdverschillen. Johnny hebik nog vaak terug gezien tijdens mijn vakanties in Surabaya ... altijd was Johnny Muller aanwezig als wij in Resto Hari-Hari bij elkaar zitten en weer over vroeger spraken. Johnny heeft het heel moeilijk gehad maar geen punt ik betaalde zijn drank en eten en als ik weer Surabaya verliet dan gaf ik hem een zak-centje ...we omhelsden elkaar en wensten elkaar met God Bless You pal! Johnny is helaas vorig jaar overleden ...The old drummer never comeback ...rust in vrede, bung!

Berty Ros een echte Indische vriend van mij, samen op school gezeten op de SMP Sint Jozef was zanger van onze schoolband. Berty was een gezellige Indo, kon leuk zingen en was populair bij de Indonesische meisjes. Later ontmoette ik hem geregeld en het meest in ..jahh weer Resto Hari-Hari Van wie hij het wist mag joost weten maar hij was er altijd bij als Inge en ik tijdens een kumpulan waar ook in Surabaya werden uitgenodigd. Heel stiekem komt hij dan naast me zitten en dan komen onze spannenste verhalen weer naar boven. Berty Ros is een gezellige jongeman met streken, maar had  toch een lief karakter ... wilde altijd in mijn aanwezigheid zijn, maar wou zich nooit opdringen of  de aandacht trekken. Berty is een gezellige, muzikale en vlotte Indische jongeman. Onlangs hoorde ik van vrienden, dat Berty voor zijn huis was gestruikeld en uren was blijven liggen totdat mensen hem zagen en hem naar het ziekenhuis hadden gebracht ...maar het mocht niet baten, Berty is in het ziekenhuis gestorven ... weer een leuke Indische vriend weg van Surabaya ...God bless you, Berty! Ik zal je erg missen, pal!

Jopy Lutam, wie kent hem niet uit Surabaya? Bijna iedereen kende hem ... de bekende sportman in Surabaya ...kon goed  voetballen, een goede volley-bal speler, een bekende race-fietser, trainer van de altijd winnende Surabayaanse wandelmarsgroep JWI. Kortom een geweldige sportman was hij! Natuurlijk hoorde ik vroeger al die mooie verhalen over onze Jopy Lutam. Als kleine jongen logeerde ik vaak bij mijn neven Max en Ukky Monteiro en hun vader was weesvader van de jongens van JWI te Surabaya. Jopy liep op z'n handen als de beste ...sterker nog hij liep opzijn handen op het dak van het weeshuis JWI ...ik weet zeker dat jullie me niet geloven, jammer dan voor jullie ...maar het is echt waar beste lezers!!

Jopy Lutam heb ik weer ontmoet in Bandung, toen ik werd uitgenodigd door Radio Chevy te Bandung voor een interview. Precies op die dag was Jopy aanwezig in de studio, en zo hadden we sinds tig-jaren elkaar weer ontmoet! Het klikte tegelijk tussen ons en begonnen uiteraard weer te kletsen over Surabaya, over JWI en over zijn sport! Op de Indischekumpulans in Bandung aan de jln.Setia Budhi in het huis van Roos Albert hebben we weer ouwe koeien uit de sloot gehaald, en natuurlijk weer gelachen .. Onlangs  kreeg ik een email uit Bandung met het bericht dat onze Surabayaanse allround sportman was overleden ... Rust in vrede, bung Joop!

Zo zie je maar beste lezers, ik ben mijn oude sobats kwijt ... maar ik had het geluk dat ik nog een paar keren met deze vrienden kon praten over onze jonge jaren en nog met elkaar heb mogen genieten van het zamen zijn ... in Bandung en Surabaya.

Ed Brodie
secr. Stg.Adinda

    Hallo lui,   Ik heb een

 

 

Hallo lui,

 

Ik heb een vraag.

Ik woonde in Soerabaya tot 1955 en zat eerst in Kepanjen school bij de broeders en zusters.

Later zijn we naar de Colombo school gegaan, omdat daar Nederlands werd onderwezen (1954- 1955) t/m de 5e klas bij dhr Bos als leraar.

De hoofd der school was jufr, Groenhardt.

Ook kon ik herinneren dat wij bijbelles kregen van een patoor na de lessen. Wat ik kon herinneren was een klasgenoot Harry Hermanus

die dichtbij de Colmbo school woonde en de rerst ben ik alles helemaal vergeten.

Ik den dat ik in 1955 in de 4e klas zat bij mr Bos.

Mijn vraag is, heeft iemand nog een klassefooto uit die periode ?

En voordat ik naar de Colombo school ging, zat ik op de Kepanjen school, ook graag een foto uit die periode als iemand die zou hebben

svp, zou leuk zijn, dan kan ik misschien nog herinneren wie allemaal naar Nederland zijn verhuisd. 

Ben ooit een paar keer geweest op een Soerabaya reunie, maar daarna ben ik de adressen kwijtgeraak door omstandigheden, waar de reunie nog gehouden was. De laatste was in Nieuwegein.

Ik hoop dat er Ino's zijn die nog foto's hebben van Kepanjen school en van de Colombo school.

Voorbaat dank,

 

H.Megens

Kreekmonde 64

3434 KW  Nieuwegein

030-6066676

 

 

 

Hoi Ex-Colombo leerling, wel

Hoi Ex-Colombo leerling,

wel moeilijk om het te trasseren Harry Hermanus te vinden, maar ik durf te wedden dat iemand je zal berichten over deze Harry ... de naam Hermanus heb ik al vaker gehoord hier in Holland, dus!

Volgens mij is de Colombo-school ook verbonden van de associatie-scholen in Surabaya, net als de JWI-school a.d.jln.Embong Malang, Meerpaal-school a.d.jln.Diponegoro, Ambengan-schoo a.d. Jln.Ambengan en de Colombo-school ergens richting Perak, kan dat?!

succes maar ...

 grtjs. Ed Brodie

Hallo Ed Harry Harmanus Is

Hallo Ed
Harry Harmanus
Is een neef van mij, en had inderdaad op de Colombo straat gewoond.
Hij woont nu in Tiburg.
Mijn naam is John Harmanus
Johnharmanus@gmail.com

Hallo H.Megens. Ben Gerry

Hallo H.Megens. Ben Gerry Brinkman mocht jij al kontak hebben met Harry Hermanus zou je het met me willen delen. Bijvoorbaad dank. Groetjes

Had ik ze maar mijn ouders

Had ik ze maar mijn ouders kwamen uit Malang en Surabaia.Ik heb er maar erg kort gewoond vader werkte bij de BPM (shell) .Lange tijd .jeugd in Medan Sumatra doorgebracht en er jong in holland achter gelaten Pa moets weer terug .Daarom bijna geen herinderingen met het vroege Indie.Daarom op oudere leeftijd (57 jr) als backpacker erop uit.

 

Groeten R. Bekker

 

 

 

 

Hi ... mevrouw of meneer

Hi ... mevrouw of meneer R.Bekker,

 

inderdaad is het erg verevlend als er geen aanwijzingen zijn over uw verleden (herinneringen) in Malang en Surabaya ...maar mocht u vragen hebben over deze 2 leuke plaatsen, email of bel ons rustig, hoor!Het bestuur van Stg.Adinda komen uit Surabaya / Malang en gaan daar nog geregeld naar toe, individueel maar soms ook in groeps-verband!

Mijn vader heeft altijd gewerkt in de suiker-industrie in Oost-Java en Inge's vader bij de Shell in Surabaya, Cepu, Balikpapan, Plaju en Jakarta ... dus!

Okay dan maar, als u misschien meer vragen heeft dan mag u gerust bellen, hoor!

 

Ed Brodie

*(tel.079.321 11 44)

Hallo, hallo. Ik woon in

Hallo, hallo. Ik woon in Zwolle en kom ook uit Soerabaja en woonden in de middenstad op de Ardjoeno Boulevard. Hier in Zwolle wonen de fa.Hielckert (Ted, Humprey, Jimmy, Renee), en zaten toen vroeger ook op de Colombo school, ze woonden toen in Perak. Ook heb je de fa.Hengstz ook in Zwolle (Selly in Indonesie, Suze in Zwolle, Henny in Nieuwegein die ook in Perak woonden en ook op de Colombo school zaten). Later zaten deze meisjes op de Zaalbergschool.

 

Okay just for your information,

 

Archie L.

Hallo: Ik ben op zoek naar

Hallo: Ik ben op zoek naar Cootje Kusuma en de broer heet Johnny. Ze woonde in het komplex van Rumah Sakit Simpang wat nu Delta Plaza is. Wie kan mij hierbij helpen. Bedank voor de medewerking. Groetjes

Hallo ... hallo,   even een

Hallo ... hallo,

 

even een vraagje ... was die Cootje Kusuma een Indonesisch meisje, en sprak ze ook goed de Nederlandse-taal? Was ze een beetje gezet? ... en had ze een neef die Ronald heet ... ook een Indonesische jongen die heel goed de Nederlandsetaal sprak, en woonde ook in het zelfde komplex! Want deze zelfde Ronald zat bij mij op school en speelde op saxophone in onze school-band (SMA II te Surabaya) ... dit gebeurde rond de jaren 1962 (?)

 

grtjs en ik ben zeer benieuwd ...

Ed Brodie

Ik was ook in de JWI toen

Ik was ook in de JWI toen Jopy Lutam daar woonde.Zo ook herinner me nog vele jongens

zoals Johny Kudding ,Raymond Salvisberger,Benny Manuputty,Dolf Andreas en zijn broers,Oscar en Hendrik van Weedepoelman en nog meer.Dan was er de begravenis van

Mr.Monteiro.

Ook was ik op de Colombo school voor een jaar of twee met Johan Abels,Jaap Koenecke.

Ik woonde vroeger in het Zeemans huis in Tandjung Perak waar mijn stiefvader de manager was.

En van 54-55 op de concordante school Simpang.!955 naar Nederland.

 

 

Ron Rambaldo

Hi, Ron ...   Wat leuk

Hi, Ron ...

 

Wat leuk allemaal zeg ...ik kende bijna al die namen van die jongens die je boven vermelde!

Zoals ik al eerder schreef logeerde ik vaak bij mijn 2 tante's die daar in JWI (achter ook woonden). Meneer Monteiro is met een zusje van mijn pa getrouwd, heeft 4 kinderen .. Max, Huib, Ronny en Babesje en was wees-vader van JWI, en weer een andere zus van m'n vader ... mevr. Schell werkte ook daar op JWI bij de afd. Keuken en Kleding/linnen en deze mevr.Schell heeft 3 dochters .. Dietje, Poeleke en Winny (+).

Ik had altijd plezier als ik daar mocht logeren in de vakantie ... En natuurlijk kende ik heel veel jongens van de JWI en later mochten ze ook bij ons thuis op de suiker-onderneming een

week-endje uitlogeren! Het was een mooie tijd voor mijn broer en ik! Wij woonden toen in de buurt van Sidoardjo, waar heel veel suiker-fabrieken zijn. Later kreeg de JWI ook suiker en rijst van mijn ouders ... en weer later hadden mijn broer en ik een Band en uiteraard speelden ook JWI-jongens bij ons in de band! Zoals Tinus Bimmermans ..bas, Hans van Wessel begeleiding-gitaar en nog andere JWI-jongens zoals Ohello ... het was een prachtge tijd, toen!!

 

grtjs. Ed Brodie

 

Jopie Lutam al dood,Johan v,

Jopie Lutam al dood,Johan v, Weerdepoelman lang dood Calif, Alle Adreas all here in Calif,

Hendrik v, Weepoelman is New Zeeland. My name is Arthur Hilleveld.

Verstekeling SS, Sibajak 

Waoww! .. wat leuk zeg

Waoww! .. wat leuk zeg allemaal, dit weer te weten ...

Je naam zal ik nooit vergeten Athur Hilleveld ... jij weet niet wie ik ben ... maar ik wist wel dat je Arthur, was ... er werd toen verteld dat je erg goed vocht en natuurlijk vond ik dat helemaal geweldig! Het was een geweldige tijd toen ... en jullie waren 'bekend' met jullie "wandelmars" ... altijd 'the best' in Surabaya! "Witte overhemd en donker-blauwe broek!"

We waren trots op jullie ... en zeker jullie "wees-vader/moeder", andere medewerkers en alle jongens van JWI !! Nu nog heb ik respect voor de jongens van JWI ...!!

 

grtjs en God bless ..

Ed Brodie

Hallo Ronny,   heb net deze

Hallo Ronny,

 

heb net deze Website geopend en je Rec. Reactie gelezen. Dat klopt met de Colmobo School naast de Katholieke Kerk waar Lody en ik als missdienaar de mis gedient hadden.We gingen zoals jij naar de simpang school met de truck van de ME ( Marine Etablisemment) waar mijn vader toen werkte als MagazijnMeester.

Weet je nog wie alles met de truck mee reed naar de Simpang School en wie alle aan de Perak Boulevaard woonden, zal je eem paar namen noemen. Ik was in Mei dit jaar nog daar geweest.

Surabaya is niet meer Soerabaja,  als je dit lees geef me een mail op Jabels1@gmail.com , ik woon sinds jan. 1970 in Zwitserland en Lody woont in Denver Colorado.

 

Hi everyone, my mother Tilly

Hi everyone, my mother Tilly Frida Breeman (Obdeijn) was a teacher in Surabaya until 1952. My question is does anybody remember her and which school did she teach at. Regards, Michael Breeman Australia

Hi Michael, in my family from

Hi Michael, in my family from Ooltgensplaat, Netherlands (born around 1900-1915) we recognise some features which well could be Indonesian.

 

Do you know of any Breemans which went back to the Netherlands, from Indonesia?

 

It would be lovely to know a bit more! My email is reconozco@gmail.com.

Bij Jopy Lutam kwam ik als

Bij Jopy Lutam kwam ik als kind altijd met mijn ouders en inderdaad, lopen op zijn handen kon hij als de beste

Slmt pagi Ed, te gek man, ik

Slmt pagi Ed, te gek man, ik open die "Recente Reacties" en las een reactie in het "Engels (Amerikaans, Ausi).

Is dat typisch Indisch of hebben "DIE" het Indische vergeten???? Ik geloof dat ik jullie ook maar in het duits of zwitsers duits schrijf, potverdorie , blijf toch met je voeten op de grond "Reconozco". je kan niet uit je huid....

 

Nieuwe reactie inzenden

Door gebruik van dit formulier accepteert u Mollom's privacybeleid.