Wie weet wat over Tjeweng en Lestari ?

Status: 
Gevonden

Mijn grootouders en moeder hebben van 1920 t/m 1948 in N.I. gewoont.

Oost Java, de suikerfabrieken Tjeweng bij Djombang  en Lestari bij Kertosono. Mijn moeder zat later op de openbare HBS in Surabaya in de jaren 1937 en 38.

Het gaat om Jo Jonckheer, Henriëtte Jonckheer-Dart en Joyce Jonckheer (geb. in 1923).

Wie herkent de namen en weet wat?

Beste Harry, ikzelf, en hele

Beste Harry,

ikzelf, en hele familie komen uit de suiker-industrie ...En hebben gewoond in Sf. Kebon Agung in Malang, later werd mijn pa naar Sf.Tulangan overgeplaatst, dicht bij Surabaya ...Mijn pa  had in z'n jongejaren op Sf.Gempolkerep (Mojokerto) gewerkt en later in Sf.Mojopanggung, mijn moeder kwam uit Sf.Ponen dicht bij Jombang ... en mijn zus was later getrouwd met een zekere Hans de Scheemaker uit Sf.Krembung en weer zijn vader was administrateur van Sf. Lestari dicht bij Kertosono! Ik logeerde vaak bij mijn vriend Peter de Scheemaker, broertje van mijn zwager ... zodoende! Suiker fabriek Lestari stond dicht bij de Kali Berantas ... en ik vond het altijd een mooi schone suiker-fabriek!

 

grtjs. Ed Brodie

Ed, als je over de familie de

Ed, als je over de familie de Scheemaker hebt dan doe het me denken aan onze ondeugende jeugd jaren

Meschien herinner je nog hoe wij als kleine jongens Mevr de Scheemaker opstang jagen.

Wij deden dit onbewust, en navolgden allen maal de grotere jongens

Op Sf Tulangan was naast de fam de Scheemaker was toch  de grote Gudang Gula  die ongeveer de afstand van 20 mtr was van hun huis

Wij namen dan een kleine kalisteen in de hand  en renden langs deze gudang met de steen tegen de wand van de gudang aan te drukken

Dit gav het geluid net als van een mitrailleur die wordt afgeschoten,omdat de wand van deze gudang  gemaakt was  van golvende zinkbladen

Mevr de Scheenmaker kan niet tegen dit  gluid, en ging dan gillen van uit binnenshuis en af en toe ging ze ook naar buiten als we nog niet ophielden

Later had ik gehoord waarom ze eigelijk niet tegen  dit geluid kan.

Een heel tragische ervaring

Het blijkt dat twee  van haar zonen  ( tussen Hans en Peter ) door japs vlak voor haar  werden geexcuseerd.

Tijdens de internering, kwamen grotendeels van de kampbewoners tekort aan dagelijkse voeding, zodoende probeerden deze jongens hun moeder te helpen met wat voedsel tenemen uit de japse gudang

Ze waren betrapt en dan geexcuseerd

Zij waren eerlijk gezegd " Helden "

Tot heden heb ik nog spijt woorom ik als kleine jongen had meegedaan.

Am I  Innocent ?   The answer is : " Not at all "

Jos t

correction : should be : gaf

correction : should be : gaf instead of gav

Yo ngeten niki nderek2 sedoyo sampun lami  mboten nulis coro Melandi

jos t

Jos, heerlijk dat taaltje ...

Jos,

heerlijk dat taaltje ... coro buoso ageng! Vroeger kon ik het wel goed bhoso! Geweldig om dit weer te lezen ... dat is echt lang geleden!!

 

"Dalem enggih saget coro bhoso nJawi ..dalem mboten saget lalen buosoné mbah kulo, dik Jos..Monggo monggo dalem pinarek dimik ... marto suwun, dik Jos! 

 

Ed.- 

Matur kasuwun Mas Ed, Je

Matur kasuwun Mas Ed,
Je doet het nog heel goed
Volgens mij ben je in hart en ziel een nog pure Indo
Jos

Beste Ed, Sorry van de wat

Beste Ed,

Sorry van de wat trage reactie, maar ik ben wel blij met je verhaal.

Van foto's weet ik dat de s.f. Lestari inderdaad vlak aan de Brantas stond. Hij bestaat nog steeds en ik ga er in juli langs om te zien hoe het daar is. Er waren voor de oorlog wel 200 suikerfabrieken op Java maar er zijn er veel weg. Ik zal foto's maken en mogelijk zijn daar nog wat archieven.

Je hoort nog tzt.

Hartelijke groet

Harry Spelt

Beste Harry en Ed, Mijn

Beste Harry en Ed,

Mijn grootvader, Louis Cornelis Vonck was voor de oorlog administrateur op Lestari en ook enige tijd op Tjeweng!

In het "Adresboek vooe de Janaansche Suikerindustrie", jaargang 5, staat bij Tjeweng inderdaad een J.J. Jonckheer, met de functie: Proeftuinopzichter.

 

Ik ben net twee dagen terug uit Indonesie en heb vorige week Lestari bezocht.

De fabriek draait weer sinds 1976 en het administrateurshuis staat er nog steeds.

 

Als ik jullie e-mail adressen kan krijgen, dan zal ik de pagina's over Lestari en Tjeweng scannen en opsturen.

Laat maar weten.

Hajé Wessels

h.wessels1@upcmail.nl

 

Geweldig !  Op eens gaat

Geweldig !  Op eens gaat alles snel en toevallig net contact gehad met Lucy Lonhard-Döhne , die op de s.f Lestari in Kertosono is opgegroeid. Dit via de stichting Vedo, een stichting die contacten verzorgd dmv reunies van mensen die in Djombang op school gezeten hebben.  zie : www.vedo-world.nl

Ik zou graag de genoemde pagina´s over Lestari en Tjeweng van je ontvangen.

Ik hoop daat 31 juli aanstaande eens rond te kijken.Hoe is het daar nu? 

 

hartelijke groet

Harry Spelt

 

j.spelt@planet.nl

 

 

Beste Harry,   ik wens je

Beste Harry,

 

ik wens je heel veel plezier daar ... weetje vaak is het moeilijk mensen uit te leggen, wat voor een gevoel je krijgt als je weer naar je suikerfabriek terug keert! Dat heb ik nu nog als ik weer langs onze suikerfabrieken rijd, zoals Sf.Kebon Agung in Malang of Sf.Toelangan in de buurt van Sidoarjo ... ik moet dan even stoppen en uitstappen en even op het fabrieksterrein lopen, dan ben je pas daar geweest!!

Ik hoop dat Sf.Lestari er nog goed uitziet ... want veel employe's wonen niet meer op het emplacement, maar buiten de fabrieken ... en daarom zien de fabrieksterreinen er vaak erg onverzorgd uit! Helaas ...

 

veel plezier en sukses verder ...

Ed Brodie

Dear Harry,   SF Lestari is

Dear Harry,

 

SF Lestari is still producing. It is located in Kertososno,Nganjuk.

As for tjeweng SF,I'm not sure about it,there is Tjoekir Sugar Factory in Diwek Jombang. I believe Tjeweng SF is located somewhere in between Djombang Baru SF and Tjoekir SF. Please send your question through my email and write it in english or boso jowo cause I don't speak Dutch. It is my pleasure to help you track down your history in Indonesia.

 

Thank you

niwdeasir@gmail.com

Teman yth.   Terima kasih

Teman yth.

 

Terima kasih banyak atas pertolongan anda! Saya (Ed Brodie) memangnya anak paberik gula,waktu masih kanak2 kami berdiam di Malang Pg.Kebon Agung ...Ayahku dipindah ke daerah Delta Pg.Tulangan (Krembung-Candi-Krian-Watutulis) maka dari itu aku masih tahu kedudukan paberik2 gula tsb. Juga Pg.Cukir, Jombang Baru, Ceweng ...dll.nya di Jawa!

Sekali lagi terima kasih banyak2 atas pertolongan anda ...moga2 si pak Harry-nya sekarang agak 'lego' dengan balasan email anda! Okay thanks a lot and Gbu ...

Lek ngomong coro Jowo, yo iso aku, mas ...tapiné liané sing melok moco enggak ngerti blas!!

hahaha ... thanks a lot friend!

 

Ed Brodie

secretaris Stichting (yayasan) Adinda ...

Hi Ed , hier hebt je mijn

Hi Ed , hier hebt je mijn comments. hoop dat dit helpt
Van Jombang uit langs de grote weg naar het zuiden dan komt je de volgende desa tegemoet :
1.Desa Mojosongo .( Na over de Train Railway Surabaya-Jogya)
2.Desa Balong Besuki
3.Desa Ceweng +/- (4-5 km van Jombang,here was Ex SF Ceweng )
4.Desa Cukir ( +/- 7 km van Jombang ,here is now PG Cukir)
Ha ha a bit more in details, bcs I was born in Jombang and went there several times during my eldest brother Fenty Tomasowa worked at PG Jombang Baru (1969-1980) before he went to PG Lestari( 1980-1988 )
Amato
Jos Tomasowa

Ik heb nog oude aandelen te

Ik heb nog oude aandelen te koop van deze fabriek uit 1928. Iemand interesse?

 

mvgr

Saskia

Hallo Saskia,   Het gaat om

Hallo Saskia,

 

Het gaat om aandelen van suikerfabriek Tjoekir neem ik aan - zoja dan ben ik zeer geintersseerd. Mijn vader heeft daar gewerkt van 1918 tot 1924.

 

 

Groet,

Charles Coenraad.

Op de SF Lestari heeft ook

Op de SF Lestari heeft ook fam De Winter of Winter gewerkt ze hebben 3 dochters Maggie,  Els en Asta hebben op de Ulo aan de Gentengkali op school gezeten en aan de Embomg Trengguli gewoond. Wie weet waar ze nu wonen

N.V. SUIKERFABRIEKEN

N.V. SUIKERFABRIEKEN TJEWENG-LESTARI

Opgericht in Q1 van 1884 (oprichtingsdatum van de oorspronkelijke maatschappijen). Zetel te Soerabaja. Zetel der Directie 's-Gravenhage, Kneuterdijk 8.

Doel.

De uitoefening der suikercultuur in Nederlandsch-Indië, het bezitten van aandeelen of obligatiën in Naamlooze Vennootschappen, dit bedrijf uitoefenende, het oprichten van- en het deelnemen in- of het verstrekken van gelden aan ondernemingen, welke het doel der vennootschap kunnen bevorderen; in het algemeen het verrichten van al datgene, wat naar het oordeel van de directie en den Raad van Commissarissen tot het voorgeschrevene of de uitvoering er van, in den ruimsten zin genomen, behoort, en dit alles hetzij alleen, hetzij in gemeenschap met anderen.

Inbreng.

Einde 1912 werd de N.V. Maatschappij Suikerfabriek Lestari ontbonden en de bezittingen overgeschreven ten name van Suikerfabrieken Tjeweng Lestari.

De N.V. Maatschappij Suikerfabriek Tjeweng (eerder geheten N.V. Maatschappij Suikerfabriek Kaliewoengoe) is in 1913 opgegaan in Suikerfabrieken Tjeweng Lestari.

Concessies.

De suikerfabrieken Lestari, Panggoongredjo en Tjeweng,

De particuliere suikeronderneming Lestari (Poetat), werkende op vrijwillige overeenkomsten met de bevolking, lag in de provincie Oost-Java, residentie Kediri, afdeeling Ngandjoek, district Kertosono, 3 paal = 4½. K.M. ten noorden van het station van Kertosono.

De suikerfabriek Panggoongredjo, in de provincie Oost-Java, residentie Malang, district Kepandjen, 2 K.M. van halte Kepandjen, 2 K.M. van halte Kepandjen S.S./O.L., op een hoogte van 1100 r.r. boven zeeniveau.

Aanplant 1933 513 H.A., 1934, 1935, 1936 en 1937 geen aanplanten

Productie: 1933 80.503.04 qnt. (gem. 156,— qnt. per H.A. (kristal).

Aanplant ulto 1938 933 en 1934 geen aanplant, 1935 881,29 H.A., 1936 776,53 H.A., 1937 848,1 H.A., 1938 716 H.A., 1939 782 H.A.

Productie     1935     160.733   quint. S.H.S. (gemiddeld   182.38  qnt. per H.A.)

                   1936     138.876      ,,        ,,              ,,         171.43    ,,    ,,     ,,

                   1937     141.774      ,,        ,,              ,,         162.20    ,,    ,,     ,,

            1938 (tax.)    120.288      ,,        ,,              ,,         168.—    ,,    ,,     ,,

Administrateur: ulto 1938 L.C. Vonck. Brieven en telefoon van Kertosono, adres voor goederen idem, telegram adres Lestari Kertosono.

De op particuliere gronden gelegen suikeronderneming Tjeweng (Kaliwoengoe), werkende op vrijwillige overeenkomsten met de bevolking, lag in de provincie Oost-Java, residentie Soerabaja, afdeeling en district Djombang, op 2 paal ten Zuiden van het spoorstation S.S. Djombang, op een hoogte van 150 r.v. boven zeeniveau.

De suiker werd per Kediri-Stoomtram vervoerd, met bestemming naar Soerabaja.

Aanplant 1933 537,15 H.A., 1934/36 niet geplant, 1937 532,8 H.A.

Productie     1933       88.036   qnt. H.S. (gemiddeld    165.75   qnt. p. H.A.)

                   1937       80.171   ,, kristal        ,,              150.5     ,,   ,,    ,,

Handelsmerk: KW

Administrateur: ulto 1938 W.R. Spruitenburg. Brieven en telefoon van Djombang; adres voor goederen idem, telegram adres Tjeweng Djombang.

Maatschappelijk kapitaal ƒ 4.000.000, verdeeld in aandeelen van ƒ 1.000,—, waarvan geplaatst en gestort ƒ 3.000.000.

Directeur: ulto 1938 Mr. J.W.D. Francken te ’s-Gravenhage.

Commissarissen: ulto 1938 Mr. P. Feenstra, voorzitter; J.F. Gogelein, Ir. A.D.R. Verbeek en Gedelegeerd-commissaris H.J.L. Francken.

Secretaris: ulto 1938 Ch. van Senden.

Vertegenwoordiger in Nederlandsch-Indië: ulto 1938 de Firma Tiedeman & van Kerchem, te Soerabaja.

Beheerder: ulto 1938 J.W. van Houweninge.

Bron: Handboek voor Cultuur- en Handels-Ondernemingen in Nederlandsch-Indië, 1939.

Willen jullie dat aan Harry Spelt doormailen?

Vriendelijke groet,

Joost Veldman

Ted (Ferdinand leonard) van

Ted (Ferdinand leonard) van Laar, geboren 21.9. 1915,  was op deze fabriek assistent boekhouder totdat hij in 1936 in dienst moest.

Klopt dat?

Met vriendelijke groet,

Guido van Laar

Nieuwe reactie inzenden

Door gebruik van dit formulier accepteert u Mollom's privacybeleid.